Ahojte chalani. Môžete sa nám na úvod predstaviť? Kto ste a čomu sa venujete?
MAREK: Ahojte, volám sa Marek a svoj život som zasvätil káve a zvyšovaniu jej kultúry u nás na Liptove. Káva ma oslovila už na hotelovke, kde som si urobil snáď všetky kurzy, ktoré som mohol. Skoro som pochopil, že káva je láska na celý život 🙂
MICHAL: Zdravím, volám sa Michal. Stále študujem na Hotelovej akadémii. Ku káve som sa dostal celkom náhodou cez známeho, ktorý sa jej trošku venoval. Nalákal ma na prvý baristický kurz na škole, kde si ma potom zobrali pod ochranné krídla p. učiteľka Uličná a p. majsterka Vargová. Ani som sa nenazdal a už ma šupli na prvú súťaž, na ktorej som sa síce neumiestnil, ale bola to moja štartovacia čiara, od ktorej som sa začal aktívne venovať káve.
Mohli by ste nám povedať niečo bližšie o Vašej káve? Koho bol nápad založiť na Liptove pražiareň?
MAREK: Naša káva? Hmm… jej primárnym pozitívom je jej čerstvosť, nakoľko ak si ju u nás človek kúpi, má maximálne týždeň od upraženia. Jej vôňa je omnoho vábivejšia ako tej z obchodu. V ponuke máme aktuálne sedem káv z rôznych kútov sveta a sme pripravení poradiť každému zákazníkovi individuálne.
MICHAL: Tento nápad sa zrodil v Marekovej hlave. Máme širokú pestrosť vôní a chutí. Od horkej až po veľmi ovocné kávy. Na chuť si príde určite každý, stačí len oprobuvať :). Snažíme sa ľudom aj vysvetliť niečo ohľadom pestovania kávy alebo o jej chuti, príprave. Nebojte sa nás opýtať na hocičo, radi odpovieme 😉
Prečo práve názov Aurelica?
MAREK: Základom značky je meno Aurel. Ako iste Vaši čitatelia vedia, najznámejším Aurelom bol pán Stodola, ktorý bol v Švajčiarskom Zürichu profesorom Alberta Einsteina. Mám dojem, že práve v tomto meste je mu dávaná väčšia pocta ako v jeho meste rodnom. Liptov je síce malý, ale známych rodákov máme až až 🙂
MICHAL: Dodám ešte, že Albert Einstein vymyslel rovnicu e=mc2 v našom baristickom jazyku táto rovnica nehovorí o teórii relativity, ale o káve (ENERGY=Milk,Coffee 2).
Z vlastnej skúsenosti vieme, že Vaše kávy sú nielenže chuťovo výborné, ale aj výzorovo krásne. Stálo to veľa nervov a vyliatych káv, kým ste to dosiahli k takejto dokonalosti?
MAREK: Uff.. začalo sa to keď som hneď po maturite odišiel do Viedne. Nepracoval som síce v kaviarni, ale za barom v reštaurácií pre približne 600 ľudí. Tu nebol priestor na opravovanie nevydareného obrázka a tak to šlo na stôl hosťovi tak či tak. To ma hnevalo a vedel som, že chcem aby bol v káve presný obrázok – taký, ako si ho predstavujem. Bez lektora to trvá dlho, človek si musí nájsť svoj spôsob a už len trénovať. Môžem povedať, že som urobil niekoľko desiatok tisíc cappuccín a stále to nie je také ako by som chcel :). Teraz v pražiarni každé dva týždne organizujeme tréningy, na ktoré chodia laici, ale aj ľudia pracujúci v gastronómií a my sa im snažíme vysvetliť, kde robia chybu. Sme na Slovensku a bohužiaľ málokto chápe, že si vlastne školíme konkurenciu. Nám však ide primárne o kávovú kultúru viac ako o nejaké súperenie.
MICHAL: Určite to nie je záležitosť na jedno poobedie. Osobne mi trvalo to vyšperkovať do dnešnej podoby približne 1 rok aktívneho tréningu. Veľmi mi pomohlo sledovať videá na internete a tak isto spoločná motivácia. S Marekom sme sa snažili predbiehať, kto spraví lepšie cappuccino. Vznikla teamová spolupráca, pri ktorej sme si užili veľa srandy, ale aj nervov.
Zúčastňujete sa aj baristických súťaží, v ktorých sa snažíte predviesť svoje zručnosti? Boli ste prípadne na nejakej takejto súťaži v poslednej dobe?
MAREK: Spolu sme boli na majstrovstvách Slovenska v príprave kávy pomocou aeropressu, kde sa mi podarilo dostať sa do semifinále, ale tam ma už vyradil aktuálny majster sveta, takže som to rozdýchal celkom rýchlo 🙂 Na viac súťaží však chodí Michal a postupným tréningom už prišli aj úspechy 🙂
MICHAL: Ako už spomínal Marek, boli sme spolu na majstrovstvách Slovenska v Aeropresse. Nedávno som sa zúčastnil školskej súťaži v Námestove, kde som obsadil miesto za najlepšie cappuccino. Bola to moja prvá výhra po 3-och rokoch snahy. Hneď za tým som išiel na súťaž do Trenčína, kde sa konala súťaž v Latteart kreslení do cappuccina. Súťažiaci musel nakresliť 5 rôznych obrázkov do kávy. Hodnotí sa veľkosť, kontrast, symetria , teplota a mnoho iného. V Trenčíne sa mi nakoniec podarilo umiestniť na 2.mieste. Dúfam, že čoskoro bude súťaž, kde sa ja aj Marek zapojíme a spoločne sa vyprovokujeme a namotivujeme, pretože lepší teambuilding si ani neviem predstaviť 🙂
Máte v pláne sa obdobných súťaží zúčastniť aj v najbližšej dobe?
MAREK: Nakoľko som to na ostatných majstrovstvách Slovenska sľúbil, obávam sa, že kamaráti mi to nezabudnú 😀
MICHAL: Určite ! Čím viac tým lepšie.
Blíži sa leto a to znamená veľa slnka. Môžu si Vaši zákazníci vychutnať kávičku aj vonku?
MAREK: Samozrejme, už ste si mohli všimnúť, že ak je predpoveď počasia na našej strane, tak pár stolíkov je už teraz von. Budeme sa snažiť pripraviť aj niečo osviežujúco-ľadové. Samozrejme niečo čo ľudia na Liptove ešte nemali.
MICHAL: Čaká Vás vonku terasa s dreveným nábytkom. V prípade malého dáždiku sú pripravené aj dáždniky. Pripravené máme minimálne 2 ľadové špeciality, ktoré v Mikuláši nenájdete 😉
Chceli by ste na záver niečo odkázať našim čitateľom?
MICHAL: Ak už sedíte na kávičke, nehanbite sa pýtať na čokoľvek. Naším poslaním nie je len pripraviť kvalitnú kávu, ale aj naučiť ľudí niečo o kávičke. Nebojte sa experimentovať s druhmi kávy a skúste vyskúšať aj viac acidnejšie espresso alebo vyskúšať nejakú zo 4och alternatívnych metód prípravy kávy. Tešíme sa na Vás 🙂